Excursie NAU 11 maart 2017 galerie tour Amsterdam

Excursie “Gallery in high speed walk”
Wat staat je te wachten op een dag als deze? In ieder geval constateer ik een aangename temperatuur en behoorlijk wat licht en warmte van ons hemellichaam ZON! Daarnaast weet ik dat ik een dagje door mijn geboortestad Amsterdam ga struinen naar Moderne kunst en voor de hand ligt dat dat in het centrum van de stad gaat gebeuren geleid door deskundige GUDA die zelf in Amsterdam woont en werkt. De dag kan niet meer stuk …….De ontmoetingsplek is het Centraal Station en vandaar starten we met onze gallery loop in high speed. Ik moet wel eerst even landen en daar is de loop naar het Rembrand huis heel geschikt voor, het stads leven integreert voorzichtig in mij… of is het anders om?

Glenn Brown, in het Rembrandt huis, weet me direct te pakken door zijn verfijning en kleur en bij het zien van zijn video gaat het werk wat er achter schuilt en zijn uitleg over b.v. waarom hij het hoofd weg laat bij een werk geïnspireerd op de oude meester Rembrandt, nog sterker leven.
Op de site van het Rembrandt Huis lees ik dat ze zoveel mogelijk mensen willen bereiken, ook de oudere mensen die om welke reden ook, niet kunnen komen maar wel in eigen omgeving actief zijn. Ze organiseren worshops in bibliotheken, door het hele land heen, waarin een virtuele tour door het Rembrandt huis gemaakt wordt en ook het werk van Glenn Brown en van Rembrandt zelf besproken en getoond wordt. Geweldig!
Van te voren waren we al op de hoogte dat de koffie bij Tis en Fris genuttigd zou worden waarna de speed tour weer verder zou gaan. Guda gaf ons nog de ruimte om te beslissen om met de tram naar de Lijnbaansgracht te gaan maar met algemene stem werd toch voor de benenwagen gekozen. Heerlijk , dan proef je zo een stad op je huid door allerlei prikkels en …je wordt er gulzig van!

In Akinci zien we werk van de videokunstenaar Ali Kazma. Zijn videowerken bevragen en onderzoeken het ritme en wezen van de mens en haar/zijn verhouding t.o.v. de huidige tijdgeest.
Een paar stappen verder op de Lijnbaansgracht duiken we Lumen Travo binnen , kleine ruimtes, die bestaande speelgoedhuizen herbergt die door Evelyne Jansen getransformeerd zijn: kleiner, verdubbeld of binnenstebuiten gekeerd. De tekeningen van Streep, die altijd naar binnen kijkt in de huizen waar ze langs komt om te zien of ze er zou willen wonen vormen een boeiend story board waarin je zelf ook aangemoedigd wordt mee te kijken…
Terwijl we in volle speed naar de Prinsengracht lopen valt mijn oog op een koe die boven op een gevel staat bij de Spiegelstraat en word ik aangetrokken door een sieraad van Anneke Schat die in al haar glorie ligt te stralen in de etalage. Ik kan niet bij alles stil blijven staan zeg ik tegen mezelf en loop weer stug verder om de groep weer in te halen.
Bij AdK op de Prinsengracht worden we verwelkomt en krijgen we een helder verhaal te horen over de twee kunstenaars die daar exposeren: Steffen Vogelenzang (schilderijen) en Ike van Cleeff(beelden). Een prachtige combinatie qua vorm en kleur waarin de galeriehoudster ook aangeeft de balans in deze kleine ruimte met dit werk als geslaagd ziet. De vraag: “waar zijn deze beelden van gemaakt?” werd beantwoord met : molda super, een zwaar gipsmengsel wat in Nederland helaas niet meer te krijgen is maar nog wel in Belgie.
Weer buiten gekomen is het oppassen geblazen want de hoeveelheid wandelaars neemt naarmate we bij de Leidse straat komen in grote mate toe. Opletten dat je elkaar niet uit oog verliest!

In dit verslag wil ik de Brattinga Gallery nog noemen waar Marije Gertenbach haar eerste solotentoonstelling viert. De gallery is de Oude Steendrukkerij Amsterdam geweest die vorig jaar haar 40 verjaardag vierde. Marije werkt vaak op ruw doek met meestal olieverf. Haar panelen (vormen die zij terug vindt in haar eigen werk, fresco’s of afgebladderde vormen) worden vaak bestrooid met vogelzand. Ook hier kregen we uitleg over de werken van deze kunstenares.
Zo tegen 15.00 uur raak je toch een beetje verzadigd en een dronk bij Taste and Flavour in de Hazestraat was een welkome opfrisser . Daarna werden er nog bij verschillende gallery’s de deuren geopend, aangebeld en naar boven gelopen en als laatste gooide Guda de route nog eens een beetje om en werd de “Gallery High Speed Tour” afgesloten met een bezoek aan M.Arti et Amicitiae. Het gebouw alleen al is een topper met beneden een prachtig horeca gebeuren met boven “KUNST” waar het vandaag om draaide.
Enkelen gingen toch nog even naar het Eye en anderen hielden het voor gezien, op naar huis met ieder zijn eigen opgedane inspiratie…en nu aan de slag!
Het was TOP, reuze bedankt!

Jeannette Wouters (eerstejaars NAU)

Scroll naar boven