Marit Dik winnaar Prix de Joop 2016

Prix de Joop

Juryrapport
De avond voordat de expositie opende, kwam de jury in galerie Sanaa bij elkaar. Ze liepen rond, keken, verbaasden zich en probeerden appels met peren te vergelijken, want dat was het volgens hun. Het werk van alle 6 de kunstenaars was zo verschillend dat het heel erg lastig was. Toch moesten ze, zonder overleg, 3 namen opschrijven, waarvan zij vonden dat ze nr 1, 2 en 3 waren. Opvallend was dat ze alle 3 dezelfde namen noemden. Twee zelfs in de zelfde volgorde.

overzicht expo prix de joopEsther van CasterenDetail Lineke Hansma

Z

e vonden dat sommige werken tegen vielen in het echt, terwijl er andere waren die ineens heel goed bleken te zijn. Ontzettend positief vonden ze dat er door iedereen nieuw werk was gemaakt. Lineke kreeg een compliment omdat ze in 3 dagen in de galerie een installatie had gebouwd.
Wat de winnaars vooral van de anderen onderscheidde was een volwassenheid in beeldtaal, die consequent was, een stevigheid had en steeds een hoge kwaliteit bezat. Bij de anderen was dat nog te wisselend en/of te aarzelend.
Steekwoorden voor de winnaar: speels, humoristisch, intieme zeggingskracht, kent subtiele details maar is tegelijk groot gedacht, overtuigend geknutsel en een sprookjesachtige volwassen wereld.
De winnaar is Marit Dik

De winnaar Prix de Joop is Marit DikWerk van Marit Dik

Gedurende de expositie periode kon er ook gestemd worden door het publiek.
Dat deden er uiteindelijk 157.
Met een kleine meerderheid gingen de stemmen en dus de publieksprijs naar Neeltje Neeft.
Werk van Neeltje NeeftMarit Dik