Prix de Joop 2016

UITSLAG SELECTIE voorronde PRIX de JOOP

De Prix de Joop is een prijsvraag voor alle studenten die bij de NAU zijn afgestudeerd, een kans om werk in een tentoonstelling aan een breed publiek te kunnen laten zien. De Prix de Joop is vernoemd naar docent Joop Stolk die al meer dan 30 jaar verbonden is aan de NAU.
Maandag 18 april is de jury voor de Prix de Joop bij elkaar gekomen om alle foto’s van het werk dat was ingestuurd te bekijken. De jury bestond uit: Berthe Schoonman (eigenaar galerie Sanaa), Roland Sohier (beeldend kunstenaar) en Chantal Breukers (beeldend kunstenaar).

Opvallend vond de jury dat er weinig schilderijen waren ingezonden en dat het geschilderde werk behoudend en niet verrassend was. Ook was de kwaliteit van de foto’s (documentatie) en de aandacht die daar aan besteed leek soms erg slecht. Terwijl het voor anderen weer moeilijk bleek om keuzes te maken en ze alles wilden laten zien wat ze maakten.

Tijdens de eerste ronde kwamen in alle stilte de werken voorbij. De juryleden moesten op hun eigen papier een plus, een min of een plusmin zetten. Daarna verzamelde Jans alle plussen en minnen. Degene met minimaal één plus ging door naar de volgende ronde en 3 plusminussen ook.
Toen bleven er nog 10 kanshebbers over.
Deze werden opnieuw bekeken en uitgebreid besproken.
4 vielen af, 4 gingen door en over 2 bleef gediscussieerd.
En omdat de jury er niet echt uit kwam en de 2 heel uiteenlopend werk maakten, werd besloten ze alle 2 door te laten gaan.

De genomineerden voor de expositie in galerie Sanaa zijn (in willekeurige volgorde):

Esther van Casteren
Lineke Hansma
Neeltje Neeft
Truus Waaijers
Jan van Leeuwen
Marit Dik

De jury is blij met de keuze en kijkt uit naar de expositie om het werk in het echt te kunnen zien. Ze zal dan weer wikken en wegen en uiteindelijk een winnaar kiezen.

Het werk van de 6 genomineerden zal vanaf 4 juni te zien zijn bij galerie Sanaa, Jansdam 2, Utrecht.
Zondag 12 juni is de finnisage met de bekendmaking van de winnaar van de Prix de Joop.
Tot die tijd kan ook het publiek stemmen voor hun favoriet.

Er waren 33 inzendingen.