entreemarjanoverzich-mariska

Opening van de Eindexpositie in Loods 6 Amsterdam zaterdag 1 juni 2013.

Met zijn tienen hadden wij de dag ervoor gebuffeld om de werken op te hangen en aan te sluiten. De docenten Anne Marie en Jans stonden ons met hun advies terzijde. Een ruim palet van kunstvormen kwam van de grond. Het zou nog heel wat zweet kosten ze van de grond te houden...Diverse werken hadden de volgende nacht de stress niet kunnen verwerken en lagen gevloerd te wachten op hernieuwde aandacht. Het kwam allemaal goed.

Het festijn zou beginnen om 16.00 uur. Om 12 uur waren de deuren al los en begon het langzaam vol te lopen. Toen ik om half drie binnenkwam was het al een drukte van jewelste en ternauwernood vond ik Cheryl om samen het stukje voor de docenten met haar te repeteren. Velen namen ondertussen al een kijkje in de Bagagehal om een eerste indruk van de expositie te krijgen. In een uitstekende en ontspannen sfeer ontvouwde zich het openingsceremonieel. Dat vond plaats boven en rond de bar. Niet omdat dit het centrum van de aandacht had maar vanwege de stalen trappen waar Guda in groene en zwarte tinten de mensen en microfoon afstemde op de NAU. Zij ons allen en alle aanwezigen hartelijk welkom. Deze dag was bovendien extra bijzonder. De Nieuwe Akademie vertelde zij "bestaat dit jaar 35 jaar".

vooraanzichtoverzich-achterbert-reneiris

Een verslag van Huub Gilissen over het afstuderen en de eindexpositie in Loods 6.

De Eindexpo
“de afronding van een begin”

6 juni 2015 gaat het dan gebeuren. Met 11 studenten uit het vijfde jaar NAU presenteren wij ons werk in Loods 6 in Amsterdam. Spannend!!!

In de werkbespreking van 17 januari kregen we het verlossende woord: “we kunnen met zijn allen deelnemen aan de eindexpo”. De afsluiting van een proces en dan ......, verder op eigen benen?!!
De afgelopen jaren ben je eraan gewend geraakt dat je bij elke werkbespreking wordt uitgedaagd om je grenzen weer iets te verleggen. Naast het verder ontwikkelen van je eigen werk komt er nog een extra dimensie bij. Je moet je gaan bezighouden met je eigen presentatie en samen de expositie organiseren. Aan het einde van deze lesdag gingen we met Guda rond de tafel zitten om de taken mbt de eindexpo onderling te verdelen. Jan van Leeuwen maakt het ontwerp voor de uitnodiging. Gretha Hengst regelt een drukker. Birgitte Kriek verzamelt de foto’s voor de uitnodiging. Marian Langelaan, Carla Spijk, Petra Crielaard, Caroline Roessingh, Niki Murphy en Pien Wehlburg nemen elk een onderdeel van de logistiek en catering voor hun rekening. Ik stort me op de communicatie en het persbericht.
Anne Marie en Jans zijn de “curatoren” voor de expositie. Zij bepalen met ons de uiteindelijke selectie van het te presenteren werk, helpen ons met de tekst voor de presentatiemap en de inrichting van de expositie.

opening3aopening1aEindelijk was het zover: 2 juni 2012, Loods 6 in Amsterdam, de uitreiking van ons NAU-certificaat.Na, toch wel een paar laatste stressvolle weken, was het een bijzondere ervaring, de opening.De afgestudeerden zagen er allemaal mooi uitgedost uit, we hadden onze 'schildersoverall' voor even aan de wilgen gehangen en de knop van genieten stond op het hoogste volume!

Geweldig de mensen die in grote getale voor ons kwamen. Het ontmoeten van familie, vrienden maar ook oud-studenten en studenten bracht emotie en blijdschap te weeg.De woorden van Guda, heel mooi en herkenbaar, de toespraken van de docenten voor ieder van ons een persoonlijk detail er in, bijzonder om het over jezelf te horen, staande op de trap in de hal van de grote expositieruimte waar nu de sfeer van onze groep te zien en voelen is.

 

uitreiking certificatenspeechBirgitte KriekCaroline Roessinghgretha hengsthuub Gilissen3marian langelaanNiki Murphy1Pien WehlburgPetra CrielaardJanny Smit 1carla spijk 4Jan van Leeuwen 2Jan van Leeuwen 3

Aftellen...
Loods6, vrijdag 27 mei 2011: Morgen is hier de feestelijke opening van de expositie waarmee we de Nieuwe Akademie afronden. We staan nog tussen gereedschap, dozen en ladders. Bevestigen tekeningen op dragers en installeren beamers. Er wordt geschoven met beelden. Hoe komen ze het meest tot hun recht? We maken alle twaalf heel ander werk, en dat gaat in deze ruimte een relatie met elkaar aan. Maar het lukt om er een passend geheel van te maken.
De laatste weken waren gevuld met praktische zaken, uitnodigingen, wat is er nodig, wie zorgt waarvoor... We stellen onze portfolio's samen en drukken visitekaartjes. Twee weken terug hebben we onze laatste werkbespreking gehad, waarin we een selectie uit ons werk gemaakt hebben. En nu staat alles hier in Loods6. Na vijf jaar, voor sommigen van ons zes, laten we ons werk aan publiek, vrienden en familie zien.

De jury, bestaande uit Judith Hettema en Suzanne Valkenburg, beiden beeldend kunstenaar die met het medium fotografie werken, hebben vier werken geselecteerd die volgens de jury in aanmerking zouden kunnen komen voor de Christine Award. Uiteindelijk is hier een winnaar uit gekozen, een tweede plaats, een bijna winnaar dus en twee eervolle vermeldingen.

De opmerkingen van de jury waren als volgt:

Allereerst vond de jury dat de kwaliteit van de ingeleverde werken nog niet van dien aard is dat je al van goede eindprodukten kunt spreken. Dat betekent niet dat het werk dat gezien is geen potentie heeft. Het was duidelijk dat elk werkstuk, formeel en inhoudelijk gezien zeker mogelijkheden in zich heeft om verder te onderzoeken om zo tot een interessanter en sterker beeld te komen met een eigen zeggingskracht. Het ontbrak zeker niet aan interessante onderwerpkeuzes en thematiek.

IMG 0326IMG 0327Hier volgt de uitslag van de jury:

marleen a fotoDe eerste prijs en dus de Christine Award gaat naar een werkstuk waarbij een compositie van meerdere foto's bij elkaar getoond wordt.
De juryleden waren enthousiast over de manier van presenteren en zagen hier dat foto's uit een ogenschijnlijk "saaie omgeving" kunnen raken en nieuwsgierig kunnen maken.
Een advies is om de foto's meer te selecteren want nu is de presentatie tweedelig, nl.links en rechts. Ook is het goed om de formaten met elkaar te vergelijken.
Desalniettemin wil de jury de Christine Award overhandigen aan Marleen Meijer omdat zij een persoonlijk en intiem beeld laat zien dat op deze manier genoeg vertelt.

marjowendy2


Met een gemiddelde van zeker 30 bezoekers per dag, mag de NAU trots zijn op de eindexamenexpositie van 2014 in de bagagehal van Loods 6 te Amsterdam. Niet alleen familie en vrienden kwam het werk van de 11 afgestudeerden bewonderen, ook oud-NAU'ers en experts (lees: andere kunstenaars) kwamen langs. Sommigen op uitnodiging, anderen uit pure nieuwsgierigheid.
De exposanten zelf hadden, onder begeleiding van NAU-docenten Frans van Tartwijk en Jos van Gessel, een hele dag hard gewerkt om hun werken zo op te hangen of neer te zetten dat deze het allerbeste tot hun recht kwamen. Met 'maar' drie exposanten met ruimtelijk werk was het soms passen en meten om alle tekeningen, gróte schilderijen, bewegend beeld en collages op de muren en tussenwanden te krijgen. Maar het eindresultaat was om trots op te zijn:
• Carla Zeegers' fascinerende structuren in papier en inkt
• Een familie solitaire figuren van Els Franken
• De meer dan manshoge en suspensevolle schilderijen van Wendy van der Werf
• Het precieze en geordende, maar bepaald niet vervelende, werk van Elly Sloep
• Ruby Kimmels droefgeestige en knap gemaakte animaties
• De sfeervolle en ingetogen 'plattegronden' van Manuela Hoekstra
• Het opvallend witte vlak van Marian Michielsen
• De losjes geschilderde maar niet zonder meer abstracte schilderijen van Janny van der Werf
• Marjo van Rests geheel eigen wereld, verbeeld in zowel ruimtelijk werk als tekeningen
• De geknipte, gesneden en gekleurde collages van Frances van Gool
• Ellen Vermeulens sprekende beelden van bescheiden materialen

Al dit werk, en de makers ervan, bivakkeerden een weeklang in de bagagehal. Een mooie afsluiting van vijf (of zes) jaar hard werken, nadenken en keuzes maken. Lichting 2014 van de Nieuwe Akademie Utrecht is AF!
Frances van Gool

francesmanuela-achtermarian
overzicht2carla manuelaellyels