uitnodiging web

CHRISTINE AWARD 2022

In dit jaar zijn 21 filmpjes ingestuurd: uit het 1e jaar 5, het 2e jaar 8, het 3e jaar 2, het 4e jaar 4 en het 5e jaar 2.

christine awardDe jury bestond uit:
Suzanna van Oers, 2 ½ jaar geleden afgestudeerd aan de HKU, product design en vanaf haar afstuderen al bezig met het maken van filmpjes, waarin ze het medium film op een vaak humoristische wijze onderzoekt.
Stijn van Gorkum, afgelopen jaar afgestudeerd aan de HKU, audiovisueel. Met een film waarbij het maakproces net zo belangrijk was als het eindproduct, doordat er werd gefilmd in een miniatuur straat.

De algemene indruk:
De jury was verrast door de kwaliteit en de gevarieerdheid van de filmpjes. Het was duidelijk te zien dat dit werk was van studenten van een beeldende kunst opleiding en niet van een filmopleiding. Het werk was vrij van allerlei filmregels waardoor alles mogelijk lijkt te zijn.
Jammer alleen dat veel filmpjes bleven steken in het uitvoeren van een eerste idee, waardoor het oppervlakkig en saai wordt. Als je toch de vrijheid hebt om alles te kunnen doen, blijf dan ook experimenteren en variaties maken op je idee, zodat er meer te ontdekken valt en er gelaagdheid komt in de film. Het filmen zelf zou onderdeel van de film moeten worden ipv de camera alleen maar neer te zetten.
Een vraag die ook op kwam; is er over het formaat nagedacht (staand/liggend) en wat doet dat met de betekenis van de film.

0poster1wieke2jacqueline 13joke4charlotte5annelies

PHOTO 2021 04 26 14 04 02Ieder jaar organiseert de NAU de Christine Award, een prijsvraag voor alle studenten van de NAU om disciplines die minder aan bod komen in de lessen onder de aandacht te brengen. Dit jaar was het medium fotografie het het thema:
Het Binnenste Buiten
2020 was een vreemd jaar. Vanaf 12 maart 2020 moest iedereen binnen blijven. In de zomer ging het beter, maar vanaf november zaten we weer vooral binnen. De wereld van de meeste mensen is heel klein geworden: we krijgen bijna geen bezoek, we kunnen niet meer uit en moeten na 21.00 uur binnen blijven. Veel mensen zullen zich opgesloten voelen, maar sommigen zullen ook waarderen dat eenvoudige en kleine dingen waardevoller zijn geworden.
Het onderwerp van de Christine Award Award 2021 is Interieur.
Maak een foto van je eigen interieur of van het interieur van een ander. Dat kan een overzicht van je hele woonkamer zijn, maar kan ook een detail. Wie beter kijkt ziet meer: het allergewoonste kan weer heel bijzonder worden.
Er werden 37 foto's ingezonden die beoordeeld werden door twee juryleden : Roel Sandvoort (Sandvoort Foto gallery) en Mattie van de Worm (fotograaf/kunstenaar).
De juryleden vonden het inspirerend te zien hoe alle studenten zo verschillend zijn omgegaan met het medium fotografie bij deze opdracht.
Gelet werd op de inhoud, het aspect binnen – buiten, de coronatijd, maar er werd ook gelet op formele aspecten: kadering, compositie, standpunt etc.

overzichtanneliekjacqueline mayamayaJacqueline

Juryrapport Christine Award 2020

Roland leest rapport voorEr kwamen 22 filmpjes binnen voor de Christine Award 2020: minder dan vorige jaren, maar dat zal wel aan de “lockdown” te wijten zijn. De opdracht was een filmpje van een minuut te maken, er mochten geen (zichtbare) cuts zijn, er moest één “voorwerp” centraal staan , en er moest van scene gewisseld worden. Een voor de hand liggende oplossing is dan dat de camera gaat bewegen. De jury, bestaande uit Myrte van der Molen en Johannes Langkamp, vond het opmerkelijk dat een aantal inzenders weinig met de opdracht gedaan hadden. Met name het wisselen van scene gebeurde vaak niet, of niet op een overtuigende manier. Bij ongeveer de helft van de filmpjes gebeurde dat wel: daar bewoog de camera, en werd er dus van scene gewisseld. De jury wil ook een opmerking maken over het gebruik van muziek, dat vaak het doel voorbijschiet. De muziek kleurt de waarneming van het filmpje op een dusdanige sterke manier dat het filmpje zelf moeite heeft om overeind te blijven. De muziek in het filmpje van Tom Godefrooij lijkt zelf gemaakt te zijn en past goed bij zijn film. Mariena award

Eervolle vermelding
Er is een eervolle vermelding voor Was, van Anke te Rietmole. Het is technisch goed gemaakt en de komst van de vogel is verrassend. De combinatie van film en animatie werkt goed. Het ziet er heel mooi uit, maar het is misschien wel wat te mooi, en er wordt niet van scene gewisseld.

aficheIMG 20190629 WA0015 1leestafelafke en estherdorine 1annette en afkechristine award webIeder jaar organiseert de NAU de Christine Award. Dit jaar wordt de Christine Award 2019 uitgereikt aan het beste 1-minutenfilmpje.
De opdracht was; maak een filmpje dat grappig of juist verdrietig is, overweldigend, saai, aangrijpend, vrolijk, persoonlijk, beschouwend, hilarisch of realistisch; het kan iets zijn uit je eigen omgeving, maar ook een collage van bij elkaar gezochte beelden; je kunt acteurs gebruiken, een performance doen, of een animatie, getekend of geschilderd, een stop-motion, kortom het kan van alles zijn.
Er zijn 2 criteria:
- Het filmpje mag niet langer zijn dan ongeveer een minuut.
- Het mag niet alleen maar een registratie zijn van wat je hebt gezien. (het moet een script als basis hebben)
Er waren in totaal 27 inzendingen, ingezonden door 1e, 2e, 3e en 4e jaars studenten.

De vak jury bestond uit: Esther van Casteren (winnaar van de eerste Christine Award) en Mirjam van Casteren (animatiefilmer en docent film)
De beperking dat het een scenario als grondslag moest hebben heeft geholpen, want de ingezonden filmpjes waren erg gevarieerd.

voorzaal2rien3melanie4kristel5miriam