Uitnodiging NAU eindexpositie horizontaal

PHOTO 2021 04 26 14 04 02Ieder jaar organiseert de NAU de Christine Award, een prijsvraag voor alle studenten van de NAU om disciplines die minder aan bod komen in de lessen onder de aandacht te brengen. Dit jaar was het medium fotografie het het thema:
Het Binnenste Buiten
2020 was een vreemd jaar. Vanaf 12 maart 2020 moest iedereen binnen blijven. In de zomer ging het beter, maar vanaf november zaten we weer vooral binnen. De wereld van de meeste mensen is heel klein geworden: we krijgen bijna geen bezoek, we kunnen niet meer uit en moeten na 21.00 uur binnen blijven. Veel mensen zullen zich opgesloten voelen, maar sommigen zullen ook waarderen dat eenvoudige en kleine dingen waardevoller zijn geworden.
Het onderwerp van de Christine Award Award 2021 is Interieur.
Maak een foto van je eigen interieur of van het interieur van een ander. Dat kan een overzicht van je hele woonkamer zijn, maar kan ook een detail. Wie beter kijkt ziet meer: het allergewoonste kan weer heel bijzonder worden.
Er werden 37 foto's ingezonden die beoordeeld werden door twee juryleden : Roel Sandvoort (Sandvoort Foto gallery) en Mattie van de Worm (fotograaf/kunstenaar).
De juryleden vonden het inspirerend te zien hoe alle studenten zo verschillend zijn omgegaan met het medium fotografie bij deze opdracht.
Gelet werd op de inhoud, het aspect binnen – buiten, de coronatijd, maar er werd ook gelet op formele aspecten: kadering, compositie, standpunt etc.
Niet gelet werd op grootte foto of op papiergebruik.
Bij sommige foto’s waren teksten aangeleverd die werden pas na jurering aan de jury verteld, de juryleden moesten door het beeld ‘gegrepen’ worden.
In de eerste ronde vielen negen foto’s af omdat ze te weinig zeggingskracht hadden. Vaak lag dat aan het standpunt, als men een ander standpunt had ingenomen zou het verhaal sterker verteld worden. Of er stond te veel op de foto, waardoor de aandacht zich niet richtte op waar het om moest gaan.
Bij de tweede ronde werd er nog meer gelet op inhoud en vorm en of de foto een contact tot stand bracht met de toeschouwer. Nu vielen er nog eens 12 foto’s af. In de derde ronde werden de overige 16 foto’s afzonderlijk besproken. Daarna bleven er nog 5 foto’s over, waar er uiteindelijk 3 overbleven.

35.Elly SwetsDe aanmoedigingsprijs is voor Elly Swets
Het standpunt is mooi. Er staat heel veel op. Je ziet bepaalde vormen steeds terug komen en dat werkt goed. Is dat toeval of zo gezien? De blik van juryleden werd gevangen en men bleef kijken. Het lijkt een reportagefoto van iemand die werkt in de woonkamer, interieur en werkstukken staan door elkaar, maar door gebruik van het sleutelgat wordt het meer een ‘kunst’ foto.
Er werd gediscussieerd over de eerste en tweede prijs.
Het ene jurylid had een voorkeur voor de een en een ander jurylid voor de andere foto, maar er moest een keuze gemaakt worden, er was tenslotte maar een Christine Award.

29.Helma Hille lightXDe tweede prijs _ Helma Hille
In deze foto wordt een nieuwe wereld gecreëerd, een virtuele wereld. Het is een top foto en heel bijzonder. Mooie compositie, mooi van kleur. Een eigenzinnige wereld, die waarschijnlijk veel met haar eigen werk te maken heeft. En ook nog eens op prachtig papier gedrukt. Je ziet gewoon dat de maker het kan, die heeft niets meer te leren, maar hopelijk valt er nog wel veel te ontdekken. 


9.Amanda BosmanDe eerste prijs en de winnaar van de Christine Award - Amanda Bosman.
Een mooi tactiel beeld. Het contrast tussen het warme binnen (bloemen)en koude (beslagen ramen) werkt erg mooi. De foto heeft een bepaalde abstractie maar het zijn ookbloemen. Het is een schilderachtig beeld. Een jurylid omschreef het als ‘te verdragen drama’. Ga door met foto’s maken, je hebt een bijzondere blik.
PHOTO 2021 04 26 14 04 01

14.Froukje bewerkt min  
De publieksprijs
werd met de meeste stemmen gewonnen door Froukje Willems.

overzichtanneliekjacqueline mayamayaJacquelinemaya judith tomgertruudtommargotlouise margotgrietje louisegrietjecynthiacynthia yvonneyvonnedymphiesaksiakaren saskiaKarenjudithsaskia

Uitnodiging Eindexpo2020 Page 2Uitnodiging Eindexpo2020 Page 2

 

Juryrapport Christine Award 2020

Roland leest rapport voorEr kwamen 22 filmpjes binnen voor de Christine Award 2020: minder dan vorige jaren, maar dat zal wel aan de “lockdown” te wijten zijn. De opdracht was een filmpje van een minuut te maken, er mochten geen (zichtbare) cuts zijn, er moest één “voorwerp” centraal staan , en er moest van scene gewisseld worden. Een voor de hand liggende oplossing is dan dat de camera gaat bewegen. De jury, bestaande uit Myrte van der Molen en Johannes Langkamp, vond het opmerkelijk dat een aantal inzenders weinig met de opdracht gedaan hadden. Met name het wisselen van scene gebeurde vaak niet, of niet op een overtuigende manier. Bij ongeveer de helft van de filmpjes gebeurde dat wel: daar bewoog de camera, en werd er dus van scene gewisseld. De jury wil ook een opmerking maken over het gebruik van muziek, dat vaak het doel voorbijschiet. De muziek kleurt de waarneming van het filmpje op een dusdanige sterke manier dat het filmpje zelf moeite heeft om overeind te blijven. De muziek in het filmpje van Tom Godefrooij lijkt zelf gemaakt te zijn en past goed bij zijn film. Mariena award

Eervolle vermelding
Er is een eervolle vermelding voor Was, van Anke te Rietmole. Het is technisch goed gemaakt en de komst van de vogel is verrassend. De combinatie van film en animatie werkt goed. Het ziet er heel mooi uit, maar het is misschien wel wat te mooi, en er wordt niet van scene gewisseld.

Tweede prijs
Nadat een aantal rondjes kijken naar alle filmpjes vielen de meeste af en bleven er twee filmpjes over. O.W van Tom Godefrooij is grappig en alledaags. De zelfgemaakte (?) muziek sluit naadloos aan bij het verhaal dat verteld wordt. De camera volgt een kopje koffie en de ontknoping geeft een onverwachte draai aan het filmpje en is helemaal van nu. Een tweede plaats voor Tom Godefrooij! 

Eerste prijs en winnaar Christine Award
Het winnende filmpje geeft een heel originele draai aan de opdracht: het gevolgde “voorwerp” is een pictogram dat we allemaal kennen van een haperende computer. De camera wisselt niet alleen van scene maar maakt ook de sprong van de digitale naar de fysieke wereld en weer terug. De jury was nieuwsgierig of de gebruikte posters in het filmpje ook door de inzender gemaakt en opgehangen zijn, of dat die er al toevallig hingen en dat de kunstenaar daarop ingespeeld heeft. Hoe dan ook een helemaal verdiende eerste prijs voor One minute at the station van Mariena Steensma.

anke prijsPublieksprijs
Er hebben 75 studenten gestemd.
Marja van Bezu: 8 Nico van Oosten: 2 Charlotte Wijnbelt: 0 Andre Ploeg: 6 Mariena Steensma: 3 Karin de Bruine: 1 Froukje Willems: 2 Susanna Rijninks: 3 Astrid Leij: 0 Elly Swets: 3 Judith Spook: 6 Lotte Werkema: 0 Caroline de Geest: 1 Anke de Riermole: 18 Jeanet van Antwerpen: 1 Karin Keizer: 6 Willy de weert: 2 Marieke de Rooy: 4 Martine Hommes: 3 Evelien van Egmond: 3 Tom Godefrooij: 2 Riet Kersten: 1

En de winnaar van de publieksprijs 2020 is Anke te Rietmole